>>  资讯中心  >>  学术报告
学术报告 Working Seminar in Dynamical Systems: The Rotation Number for the Schr\"odinger Operator with Almost Periodic Measures: Absolutely Continuous Case
报  告  人:周喆 副研究员 (中科院数学与系统科学研究院)
时        间:2020年7月14日(周二) 上午 9:00-10:00
地        点:腾讯会议号:543 926 740
主办单位:应用数学系
联系人:吴伟胜
联系方式:

摘  要:The Schr"odinger equation describes the wave function of a quantum mechanical system. To understand the long-term behavior of solutions, the spectral analysis of the Schr"odinger operator is the key point. In the seminal work [Johnson and Moser, CMP, 1982], the authors used the rotation number approach to determine the spectrum of the one-dimensional almost-periodic Schr"odinger operator. In this talk, we will consider the Schr"odinger operator with almost periodic measures. As a first step, we will consider a special case that the measure is absolutely continuous and establish the rotation number in this setting.

报告人简介:周喆博士,中科院数学与系统科学研究院副研究员,入选数学院“陈景润未来之星”人才计划,研究方向为常微分方程与动力系统。曾在美国、意大利、法国、中国台湾等科研机构进行学术访问。在国际权威数学期刊发表论文多篇,包括Nonlinearity, JDE, DCDS, AHP, PAMS等杂志。

欢迎各位老师同学参加!