>>  资讯中心  >>  学术报告
数学系学术报告: Exact parity and time reversal symmetry invariant and symmetry breaking solutions for a nonlocal KP system
报  告  人:楼森岳教授(宁波大学物理系)
时        间:2018年10月9日(周2)下午3:00-4:00
地        点:理学院数学系404教室
主办单位:应用数学系
联系人: 姚玉芹
联系方式:

要:: A nonlocal Alice-Bob Kadomtsev-Petviashivili (ABKP) system with shifted-parities (hat{P}_s^x and hat{P}_s^y  parities with shifts for the space variables x and y) and delayed time reversal (hat{T}_d, time reversal with a delay) symmetries is investigated. Some types of hat{P}_s^yhat{P}_s^xhat{T}_d invariant solutions including multiple soliton solutions, Painlev'e reductions and soliton and p-wave interaction solutions are obtained via hat{P}_s^yhat{P}_s^xhat{T}_d symmetry and the solutions of the usual local KP equation. Some special hat{P}_s^yhat{P}_s^xhat{T}_d symmetry breaking soliton solutions and cnoidal wave solutions are found from the hat{P}_s^yhat{P}_s^xhat{T}_d symmetry reduction of a coupled local KP system.

报告人简介: 楼森岳教授, 1957年出生,19897月在复旦大学物理系获理学博士学位。国家百千万人才工程一、二层次人选,国家有突出贡献中青年科技专家,国家杰出青年基金获得者。现任《Communication in Theoretical Physics》杂志和《Chinese Physics Letters》杂志的编委、宁波大学理学院物理学科带头人、上海交通大学物理系博士生导师。

楼森岳教授在量子场论和粒子物理、凝聚态物理和非线性科学方面做出了一系列有意义的科研工作。特别在非线性物理可积体系的研究中作出了一些具有独创性的工作。二次获得国家教委的科技进步奖和一次上海市科技进步奖。已在SCI系统发表学术论文一百余篇。发表论文已被他引一千余篇次。

欢迎各位老师同学参加!